Hopelijk geeft hij de woningmarkt een booster

Katwijkse bouwer ontmoet Hugo de Jonge

Cobouw | Door Marije de Leeuw

Katwijkse bouwer ontmoet Hugo de Jonge: ‘Hopelijk geeft hij de woningmarkt een booster’

‘Een spontane man die zich al aardig heeft ingelezen’. Die eerste indruk heeft bouwer Jan Bart van der Plas inmiddels van de kersverse minister van VRO. Als een van de eerste bouwdirecteuren maakte de Katwijker op de bouwplaats van Heijmans een praatje met Hugo de Jonge. Een ontmoeting met een serieuze ondertoon.

Het begon met een werkschoen die hij had ontworpen in ‘Hugo de Jonge’-stijl. Een spontane actie die uitliep op een kennismaking met de nieuwe minister. “Het eerste wat ik tegen hem heb gezegd? Dat ik hoop dat hij de woningbouw een flinke booster gaat geven”, blikt van der Plas van KBM Groep terug. Tijdens een van de eerste projectbezoeken van De Jonge op een bouwplaats van Heijmans, mocht Van der Plas ‘zijn’ bouwlaarzen overhandigen.

Opvallende bouwlaarzen

“Op oudejaarsavond kreeg ik opeens een idee. Toen ik hoorde wie de nieuwe minister voor Wonen zou worden, dacht ik gelijk aan zijn kleurrijke en opvallende schoenen”, vertelt Van der Plas. “Samen met een kennis ontwierp ik in die stijl een veiligheidsschoen die op Twitter veel reacties opleverde. Uiteindelijk hebben we daar laarzen van gemaakt en die heb ik maandag persoonlijk aan hem gegeven.”

Een ludieke actie, maar wél met een serieuze ondertoon. Het ging Van der Plas niet alleen om de schoen, maar vooral om de boodschap erachter. “Er moet serieus wat gebeuren om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Ik heb die laarzen gegeven in de hoop dat de noodzaak overkomt. Alleen maar roepen ‘bouwen, bouwen, bouwen’ is niet alleen de oplossing. Problemen als stikstof en PFAS moeten eerst worden aangepakt. Anders komt de woningbouw nooit op gang.”

‘Nu al goed ingelezen’

De directeur van het 65-jarige familiebedrijf KBM Groep (ruim 100 man personeel) heeft er vertrouwen in dat De Jonge de juiste man is om de enorme opgave aan te gaan. “Coronaminister? Ik ben al bijna vergeten dat hij dat was”, grapt hij.

Op serieuze toon: “De Jonge zal, mede gezien zijn ruime ervaring in politiek Den Haag, in staat zijn zich de dossiers snel eigen te maken. Belangrijk is om de problemen en vraagstukken die er liggen snel op te pakken. Denk daarbij aan de grote vraag naar de juiste, betaalbare woningen voor diverse doelgroepen. Ook de enorme verduurzamingsopgave is een belangrijk aspect. Daar is vooral daadkracht en lef voor nodig. Ik heb er vertrouwen in dat De Jonge voortvarend de grote uitdagingen gaat oppakken. Als minister van Gezondheidszorg had hij het immers ook niet makkelijk.”

‘Ga het veld in’

Lang kon hij niet met De Jonge praten. Maxime Verhagen en Fries Heinis (Bouwend Nederland), Ton Hillen (Heijmans) en Peter Hutten (Van Wijnen) waren ook bij het projectbezoek aanwezig en wilden ook hun zegje doen. Toch wist Van der Plas nog een tip aan de minister mee te geven. “Ga het veld in en praat met zoveel mogelijk mensen. In de praktijk gebeurt het allemaal.”

Over een paar jaar zou hij best nog eens met De Jonge willen praten. Kijken wat hij er allemaal van gebakken heeft. “Voordeel is dat hij me nu kent als ‘die bouwdirecteur van die laarzen’. Dus wie weet of dat een ingang geeft”, besluit hij.

Delen: