Oude en nieuwe herinneringen

Symbolisch eerste paal van Topaz Overduin

Symbolisch eerste paal van Topaz Overduin

Donderdag 17 november 2022 startte officieel de bouw van een nieuw gedeelte van verpleeghuis Topaz Overduin in Katwijk.

Wethouder Gerard Mostert van de gemeente Katwijk sloeg samen met twee bewoners van Topaz Overduin en de directieleden van KBM en Topaz symbolisch de eerste paal. De nieuwbouw betreft 80 appartementen voor mensen met de ziekte van Huntington en het nieuwe restaurant van Overduin. Vanaf maart 2024 zal dit nieuwe deel van Topaz Overduin in gebruik worden genomen.

Oude en nieuwe herinneringen
De start van de bouw werd op feestelijke wijze gevierd met bewoners en medewerkers van Topaz Overduin. Edwin Kalbfleisch, lid van de Raad van Bestuur van Topaz, sprak van een lach en een traan. Het oude gebouw heeft veel mooie herinneringen voor bewoners en medewerkers. “Het gebouw waar veel generaties van onze huidige bewoners en hun familie hebben gewoond”, aldus Kalbfleisch. Maar om de zorg te leveren die voldoet aan de hoge kwaliteitsstandaard waar Topaz voor staat, was vernieuwing noodzakelijk. Er is gekozen voor renovatie van een deel van het hoofdgebouw. Het restaurant en twee afdelingen waar de mensen met de ziekte van Huntington wonen is gesloopt en zal nieuw worden gebouwd.

Moderne huisvesting
In de nieuwbouw komen straks acht woongroepen van tien bewoners conform het principe van kleinschalig zorgen van Topaz. Dat betekent: elke bewoner heeft een ruime studio met eigen badkamer. Daarnaast komen er gezamenlijke woonkamers met ruime keukens voor groepsactiviteiten en ontmoeting. Per groep kan dan er gezamenlijk (vers) gekookt en gegeten worden. De wensen van de bewoners staan hierbij centraal.

De nieuwbouw is in vergelijking met de huidige langgerekte paviljoens een stuk compacter en daardoor ook voor de medewerkers van Topaz Overduin veel efficiënter. “In de gangen van de huidige paviljoens stonden stepjes die medewerkers gebruikten, omdat het allemaal zo ver uit elkaar lag. Die zijn in de nieuwbouw niet meer nodig”, spreekt Marco de Kievit, programmamanager vastgoed van Topaz.

Met de compactere nieuwbouw maakt Topaz bovendien een enorme stap in energiezuinigheid. Met betere isolatie, warmtepompen, groene daken en zonnepanelen wordt daarmee de CO2-footprint van Topaz Overduin aanzienlijk kleiner. “Ook wordt het de nieuwe entree van Overduin” vervolgt de Kievit. “We willen een gastvrije ontvangst: gastvrouwen en -mannen die vanuit het restaurant de bezoekers welkom heten. Daarnaast zal het restaurant door zijn ligging en het gebruik van glas een mooie verbinding worden tussen het voorterrein aan de Nachtegaallaan en het prachtige duingebied hierachter.”

Ook Gerard Mostert, Wethouder bij de gemeente Katwijk, is blij met dit project: “We hebben keihard woningen binnen onze gemeente nodig, juist ook voor mensen met een zorgvraag. We zijn blij dat we dit kunnen bieden in de gemoderniseerde locatie van Overduin.”

Tijdelijke verhuizing
Een gedeelte van de bewoners van Topaz Overduin woont tijdelijk in Topaz Zuydtwijck, één van de negen locaties van Topaz in Leiden. Vanaf maart 2024 verhuizen zij terug naar het nieuwe deel van Topaz Overduin.

Samenwerkingspartners
Het nieuwbouwproject wordt uitgevoerd door het Katwijkse bouwbedrijf KBM, dat eerder ook de locatie Topaz Lakenhof in Leiden heeft gebouwd. Het ontwerp van de nieuwbouw is gemaakt door Van den Berg Architecten, uit Houten. De bewoners en de cliëntenraad van Overduin zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de vernieuwing van de zorglocatie.

Delen: