Start bouw duurzame en sociale huurwoningen

KBM groep en Dunavie starten nog dit jaar met de bouw van 52 duurzame, sociale huurwoningen in de Hoornes. Deze woningen krijgen een plek op de locatie Oeverpolder naast de Pniëlkerk. De partijen zijn er na intensief overleg in geslaagd om binnen de normen voor stikstofuitstoot te bouwen. Belangrijk voor deze partijen en de gemeente Katwijk, omdat ze zich hard inzetten om woningen te blijven bouwen in Katwijk en tegelijkertijd heel zorgvuldig met de natuur om willen gaan. In heel Nederland heeft de discussie over het beperken van de stikstofuitstoot ertoe geleid dat veel bouwprojecten stil liggen. Dunavie is blij dat zij bij dit project in KBM een partij hebben gevonden die deze uitdaging aan wilde gaan.

Het bouwproject wordt stikstofarm opgeleverd
De uitspraak van de Raad van State op 29 mei jl. over het programma aanpak stikstof (PAS), heeft er toe geleid dat ook opdrachtgever Dunavie het project Oeverpolder onder de loep heeft genomen. Oeverpolder ligt op 800 meter van Natura 2000-gebied Coepelduynen en ca. 2000 m van Berkheide/Meijendel.

Samen met KBM en milieutechnisch adviesbureau IDDS is een plan van aanpak gemaakt om de overschrijding van de stikstofnorm terug te brengen naar de nieuwe norm. Voor de bouwfase is er een combinatie van materieel en voertuigen uitgezocht die de stikstofuitstoot aanzienlijk vermindert. “Het is ons gelukt om een lijst van ‘schoon’ materieel zoals een heimachine en een hijskraan beschikbaar te hebben binnen de bouwplanning van het project”, aldus Willem van der Plas, directeur KBM. Adviesbureau IDDS heeft berekend dat Dunavie ook voor de gebruiksfase onder de norm blijft. De woningen wordt namelijk niet alleen stikstofarm gebouwd, maar ook aardgasvrij opgeleverd.

Betaalbaar en duurzaam wonen in Hoornes
Pierre Sponselee, interim directeur Dunavie: “Door nauwe samenwerking met elkaar is dit gelukt. Daar zijn we erg blij mee. Het resultaat is dat we begin 2021, 52 duurzame appartementen met lift toe kunnen voegen aan de krappe woningmarkt in Katwijk, waarvan 42 onder de €610,- per maand”. Wethouder Mostert: “Ik ben heel verheugd dat Dunavie en KBM een antwoord hebben op de stikstofproblematiek en dat er gestart kan worden met bouwen. Ik beschouw dit als een mooi voorbeeld dat stikstof geen showstopper hoeft te zijn voor alle bouwinitiatieven in de gemeente als er goed samengewerkt wordt”.

Deze maand wordt gestart met de bouw van de twee- en drie kamerappartementen. De woningen hebben elk hun eigen bodemwarmtepomp, boiler en zes zonnepanelen. De omwonenden zijn door Dunavie en de gemeente Katwijk over het project geïnformeerd. Ook werd het plan door Dunavie toegelicht tijdens de Dag van het Huren op 12 oktober in het winkelcentrum Hoornes Passage.

Delen: