Nieuwbouw 87 sociale huurwoningen

Hoorneslaan Katwijk

  • nieuwbouw 87 sociale huurwoningen
  • Opdrachtgever: Dunavie
  • Architect: KAW architecten

Het project

Aan de Hoorneslaan in Katwijk realiseerde KBM Groep 87 sociale huurappartementen. Dit deden we in opdracht van woningcorporatie Dunavie.

De huurappartementen zijn verdeeld over drie woonblokken van 29 appartementen variërend van twee- tot vier kamerwoningen. De complexen worden voorzien van een lift en zijn daardoor ook voor senioren goed toegankelijk. Op de begane grond worden een drietal minder valide woningen gerealiseerd.

Niet alleen de bouw ook de omgeving

Behalve voor de bouw van de 87 huurappartementen is KBM Groep ook verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte rond de drie woonblokken. Zo verzorgen wij de bestrating, leggen de parkeerplaatsen aan, planten we de bomen en brengen het groen aan. Ook leggen we de tuinen voor de bewoners op de begane grond aan.

Duurzaam

De drie complexen vallen nog onder het bouwbesluitregime EPC < 0,4. Wel krijgt elke woning zes zonnepanelen op het dak. En ook voor de algemene voorzieningen worden er zonnepanelen geplaatst.

Tevens kunnen bewoners kiezen of ze elektrisch of op gas gaan koken. Ook de CV-ketel is nog op gas. Wel worden de leidingen hiervoor ruim gehouden zodat er over een aantal jaar zonder al te veel moeite op een wamtepomp kan worden overgestapt. Met andere woorden, KBM Groep bouwt de 87 huurwoningen heel nadrukkelijk met een blik op de toekomst.

Nieuwe huisvesting voor vleermuizen

In de woonblokken die er voor de bouw van de nieuwe huurwoningen stonden, hadden vleermuizen een plekje gevonden. In het kader van de Flora- en Faunawet hebben wij voor deze vleermuizen tussenwoningen in de vorm van noodkasten geplaatst. Na de realisering van de drie woonblokken kunnen de vleermuizen een plekje in de nieuwe gevels betrekken.

Stand van zaken

Het volledige project is inmiddels opgeleverd.
De opdrachtgever: Dunavie

‘Afspraak is voor KBM Groep afspraak’

“Hoe ik KBM Groep zou typeren? Afspraak is bij hun afspraak. En dat maken ze waar door er een strakke planning op na te houden en daarop te sturen.” Dat zegt Bert Veldman, projectontwikkelaar bij Dunavie en opdrachtgever voor het project Hoorneslaan.

KBM Groep was voor het project Hoorneslaan de laagste inschrijver in een aanbesteding waaraan ook landelijke partijen meededen. Voor Dunavie is KBM Groep geen onbekende. Veldman: “Ze krijgen enerzijds werk van ons uit een aanbesteding. Dan gaat het om een eigen ontwikkeling van ons zoals Hoorneslaan. Anderzijds werken we ook als projectontwikkelaar met hen samen. Dat is bijvoorbeeld in Duyfrak gebeurd. Dan hebben zij de bouwopdracht gekregen en nemen wij de woningen af.”

De realisatie van Hoorneslaan gaat voorspoedig. KBM Groep realiseert niet alleen de woningen maar brengt ook de woonomgeving op orde. “Daar zijn ze een goede partij in. Heel systematisch wordt per blok de woonomgeving afgemaakt en vervolgens schuiven de hekken op. Het voordeel hiervan is dat het woongebouw en de omgeving direct voor de nieuwe huurders toegankelijk is en men verder geen bouwoverlast heeft.”

Goede interactie

In zowel de voorbereiding als de uitvoering is er tussen opdrachtgever en opdrachtnemer een goede interactie geweest. “We hebben”, verduidelijkt Veldman de interactie, “KBM Groep ruimte gegeven om met verbeteringsvoorstellen op het gebied van uitvoering of productie te komen. En dat hebben ze gedaan. Wij hadden oorspronkelijk brede galerijen in tweeën getekend. Na overleg met de prefableverancier kwam KBM Groep met het voorstel om de galerij in één keer over de volle breedte te realiseren. Het voordeel hiervan was dat de betonplaat met twee afwerkingsstructuren in één keer werd gestort en op het complex werd gehesen. Dit zorgt ook voor een betere detaillering want er hoeft geen kitvoeg meer tussen de twee platen te worden aangebracht die ook nog eens na tien jaar weer moet worden vervangen.”

Aandacht voor onderhoud

Dit laatste typeert volgens Veldman ook de zienswijze en aanpak van het bedrijf. “Ze zijn betrokken. Niet alleen bij het bouwen maar kijken ook naar de periode van onderhoud. En dan bedoel ik in de zin van ‘let op als we het zo uitvoeren dan moet je dat sneller weer vervangen of deze oplossing vergt meer of minder onderhoud.” Dat, samen met het feit dat ze werken met goede adviseurs, onderaannemers en toeleveranciers maakt KBM Groep in zijn ogen tot een complete aannemer. “En”, voegt hij er in één adem aan toe, “ze werken veilig en we krijgen van omwonenden nauwelijks klachten. Dat zegt wat want we zijn toch binnenstedelijk aan het werk.”

"Ze zijn betrokken. Niet alleen bij het bouwen maar kijken ook naar de periode van onderhoud"

Bert Veldman, projectontwikkelaar Dunavie

Iets meer tijd en lucht geven

Op de vraag of er toch nog iets voor verbetering vatbaar is, schiet de projectontwikkelaar in de lach. “In de voorbereiding wilden ze iets weten en daar moest de volgende dag al een antwoord op komen. Dat komt natuurlijk door hun betrokkenheid en de wens om een project snel op de rails te hebben. Maar soms zouden ze de opdrachtgever de ruimte moeten laten voor de goede afweging. Dat geeft ons wat meer lucht.”