Nieuwbouw 30 appartementen voor de zorg

Molenweid Velserbroek

Het project

In Velserbroek heeft KBM Groep dertig appartementen voor de zorg gerealiseerd. Opdrachtgever van het project is Velison Wonen die de woningen aan Zorgbalans verhuurt. FKG Architecten aan de Zaan heeft de woningen ontworpen.

Gemeenschappelijke ruimtes

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. Iedere bouwlaag telt 12 tweekamerappartementen. Op iedere verdieping zijn twee appartementen als gemeenschappelijke ruimtes ingericht. Deze ruimtes worden door de bewoners gebruikt.

Duurzaam en flexibel

Het appartementengebouw is duurzaam uitgevoerd. Zo is het gebouw goed geïsoleerd en is er een warmteterugwinning aangebracht. Duurzaam is ook de flexibiliteit van het gebouw. Mocht Zorgbalans het gebouw ooit verlaten, dan kan het zonder al te veel ingrepen als een regulier woongebouw in de markt worden gezet.

Interview met Rob Huijsmans, manager vastgoed Zorgbalans

‘‘Veel aandacht voor
specifieke huurderswensen’

“De realisering van het appartementencomplex De Molenweid was voor Rob Huijsmans, manager vastgoed Zorgbalans, de eerste kennismaking met KBM Groep. “Ze hebben laten zien dat ze de taal van de zorg beheersen.”

Voor de bouw van De Molenweid heeft Velison Wonen een bouwteamselectie tussen een drietal partijen gehouden. Daaruit is KBM Groep gekomen. Voor De Molenweid is een Programma van Eisen opgesteld. “Een belangrijke eis van ons als zorgverlener was dat het complex de uitstraling van een woongebouw zou krijgen in plaats van een zorggebouw. Dat heeft FKG Architecten aan de Zaan uitstekend gedaan.”

De eis kwam vooral voort uit de veronderstelling van Zorgbalans dat mensen ook in de laatste fase van hun leven zo huiselijk mogelijk willen wonen. “De Molenweid is er voor kwetsbare ouderen die geheugenproblemen hebben. Ze wonen daar in een tweekamerappartement, dus elke bewoner heeft twee kamers. Dat is ook plezierig voor de familieleden die op bezoek komen, het is heel huiselijk. En het geeft de bewoners ook nog een gevoel van regie.”

Het zit in details

In de uitvoering was er volgens Huijsmans bij KBM Groep veel aandacht voor de wensen van Zorgbalans. “KBM Groep heeft in het bouwproces laten zien dat het een aannemer is die met de nieuwste technologieën werkt als het gaat om 3D-modellen en het organiseren van het werk.

KBM Groep heeft het gebouw heel snel gerealiseerd. Binnen een jaar”

Het gebouw heeft bijvoorbeeld alleen maar toiletten die toegankelijk zijn voor minder validen en er zitten ook nauwelijks drempels in. Een bijna drempelloos gebouw lukt alleen maar door het heel goed te detailleren. Het zit bij De Molenweid echt in de details en daar had KBM heel veel aandacht voor.”

En een goede planning

In de bouwteamoverleggen heeft KBM Groep volgens Huijsmans laten zien dat het bedrijf vaker voor organisaties in de zorg werkt. “Ze spreken de taal van de sector, dat merkte ik soms aan kleine dingen. Dat heb ik als prettig ervaren.”

Wat verder natuurlijk opvalt is de korte bouwtijd. Huijsmans knikt. “KBM Groep heeft het gebouw heel snel gerealiseerd. Binnen een jaar. Er was contractueel meer tijd, maar KBM heeft het gewoon ruim binnen de vastgestelde periode opgeleverd. Dat kan feitelijk alleen als je een heel goede planning maakt. Wat dat betreft hebben ze de processen goed onder controle.”