Het verduurzamen van woningen heeft voor woningcorporaties nog flink wat voeten in de aarde. Zo ook voor de Katwijkse woningbouwvereniging Dunavie, die bijna de helft van haar woningstand verduurzaamt, om zo gemiddeld uit te komen op energielabel B. “Wij zijn nu bezig met het beter isoleren en het energiezuiniger maken van ongeveer 3000 woningen, bijna de helft van ons woningbezit”, vertelt Pieter Geene, projectmanager vastgoed bij Dunavie.

Onder de projectnaam Dunergie – een samenvoeging van Dunavie en energie – zijn er inmiddels al duizend woningen aangepakt door de drie vaste aannemers. Een daarvan is KBM Groep. “Een jaar of drie geleden zijn wij benaderd door Dunavie om mee te denken in de verduurzamingsopgave”, zegt Ron Vlieland, projectleider onderhoud bij KBM Groep. “KBM Groep is actief in de regio, dus het is logisch dat je elkaar opzoekt. Daarnaast leveren ze gewoon goed werk, tegen een redelijke prijs, en dat doen ze ook nog eens op een manier waar onze huurders blij van worden”, vult Geene aan.En die samenwerking tussen Dunavie en KBM Groep loopt al heel lang. Geene: “In de elf jaar dat ik hier werk is KBM altijd wel een van de partijen geweest waar wij mee samenwerken, maar dat loopt natuurlijk al veel langer. Ik weet niet precies hoelang KBM bestaat, maar voor mijn gevoel is het al sinds mensenheugenis dat de samenwerking er is.”

Ron Vlieland

Al zo’n driehonderdvijftig woningen zijn er door KBM verduurzaamd voor het project. “We zijn nu weer met twee complexen bezig. Dan praten we over honderdvijftig woningen die op stapel staan”, vertelt Vlieland. Hoofdzakelijk gaat het om het isoleren van de gevel, het dak en de vloer. Ook wordt er dubbel glas geplaatst als dat er nog niet in zit en wordt een oude, onzuinige cv-ketel vervangen voor een nieuw model. Geene: “Dat is allemaal kosteloos voor de bewoners. Alleen als er gekozen wordt voor pv-panelen vragen wij om een bijdrage in de vorm van een kleine huurverhoging. Voor de huurder zit er altijd een voordeel in.” De huurders betalen weliswaar een klein beetje meer huur, maar besparen veel meer op de energierekening.

“We zijn nu weer met twee complexen bezig. Dan praten we over honderdvijftig woningen die op stapel staan”

“Een van de bewoners van een hoekwoning die wij verduurzaamd hebben gaf aan dat ze altijd op de tocht zat, dus ze ging ’s avonds maar bij de kachel zitten. Op de dag dat wij de gevel geïsoleerd hebben, had ze daar diezelfde avond al geen last meer van. Dat zijn de leuke dingen, dat je weet dat je ook bijdraagt aan de wensen van bewoners”, vertelt Vlieland met een lach. Ook de grote mate van vrijheid en de mogelijkheid tot eigen inbreng maken het project volgens hem erg leuk. “Voor een complex, bijvoorbeeld een flat of rijtjeswoningen, omschrijven wij wat wij daar willen laten doen, maar we werken dat niet tot de laatste spijker uit. Het uitwerken ervan ligt dus veel meer bij de aannemer dan dat wij vroeger gewend waren om te doen”, legt Geene uit.Aan KBM en de andere twee aannemers de taak om het verhaal technisch en op detailniveau uit te werken en in een planning te gieten. “Wij werken met drie aannemers om zo een beetje in de gaten te houden wat de prijzen zijn en je hebt toch een beetje vergelijkingsmateriaal.”

Dezelfde taal

Vlieland: “Het project is heel erg leuk en heel uitdagend, omdat je eigen ideeën kenbaar kunt maken en deze, wanneer iedereen daarachter staat, kunt verwezenlijken.” Bij de ene wijk is het wat lastiger dan in de andere, maar over het algemeen is de bereidwilligheid van bewoners er wel. “Het gros van de mensen die bij ons werken zijn Katwijkers en die spreken dezelfde taal.” Dat betrouwbaarheid, het bouwen aan relaties en het nakomen van afspraken bij KBM hoog in het vaandel staan, wordt volgens Vlieland erg gewaardeerd door woningcorporaties. Geene: “KBM is een hele praktische aannemer, met een no-nonsense aanpak. Geen grote verhalen, maar gewoon aanpakken. Ze zijn ook heel goed in de omgang met huurders. Mensen vragen niet om een verbouwing, dus het is goed dat daar aandacht aan besteedt wordt.”